BETT 2018

De BETT-beurs is een jaarlijkse beurs in januari die doorgaat in de ExCel-arena in Londen. Met dank aan Odisee Campus Waas kon Davy dit jaar nog eens meegaan naar de beurs. Heel wat bedrijven pakken dan uit met wat ze in petto hebben voor de onderwijswereld. Op de beurs kon je dit jaar heel wat tools, leerplatformen, devices, robots, printers enz. terugvinden.

Hieronder geeft Davy zijn impressies weer.

“De tool die mij het meeste aansprak op de beurs was MeeToo. Beide oprichters waren aanwezig en gaven een korte historiek van de tool.  De oprichters zijn trouwens geen onbekenden op de onderwijsmarkt. In het verleden verkochten ze toestellen aan de onderwijswereld. Nu wagen ze hun kans met een polling en Q&A-tool. Meer info over MeeToo en een bespreking ervan volgt snel!”

“Daarnaast  stelden ze ook hun toestellen voor op de beurs. Vroeger lag de nadruk op tablets maar die focus heeft zich in de loop der jaren verlegd naar laptops of de ‘flipped tablets’. Laatstgenoemde zijn kleine laptops met een touchscreen waarbij je het toetsenbord aan het scherm kan klikken. Het toetsenbord wordt uitgeschakeld als je deze achter het scherm draait.  Meer en meer investeren grote bedrijven in dit soort toestellen en de onderwijswereld gaat hier gretig op in.”

“Wat me ook opviel was dat er heel wat bedrijven zijn die komen aanzetten met VR en VR-brillen voor in de klas. We hebben verschillende stands bezocht en mooie verhalen gehoord. Er is echter 1 groot nadeel. VR is op dit moment nog te duur om te kunnen implementeren in de les. Hier had ik zelf toch een kleine bedenking bij. Is een dergelijke dure investering nodig en wat draagt het effectief bij aan het leerproces van de leerling? ”

“Ook het 3D-printen blijft een actueel gegeven in het onderwijs. De vaste waarden Ultimaker, Makerbot waren aanwezig, maar er waren ook bedrijven die zich helemaal toespitsten op het onderwijs . Zo ontdekte ik 3Doodler, een printer waarmee je in 3D kan afdrukken. De printer bestaat in de vorm van een pen waardoor je het gemakkelijker kan manipuleren. Daarnaast is het materiaal dat afgedrukt wordt niet zo warm wat het ineens ook kindvriendelijk maakt. Verder waren er ook heel wat merken met hun eigen 3D-printer, en zelfs merken met een Full-color 3D-printer!”

“Fabrikanten van digitale borden waren zoals gewoonlijk ook vertegenwoordigd. Bedrijven van over de hele wereld kwamen hun aanbod hier voorstellen.”

“Als laatste viel mij op dat programmeertools nog steeds heel aanwezig zijn op de beurs. Heel wat jonge startup’s, kleine bedrijven of wereldwijde bedrijven waren aanwezig om hun programmeerproduct voor te stellen. Veel bedrijven baseren zich op microbit als basis en werken daarop verder.
Wat ook opviel was de aanwezigheid van robots. Meer en meer bedrijven komen met ‘echte’ robots op de markt die leerlingen dan kunnen aansturen of opdrachten laten uitvoeren. Op de onderstaande foto zie je zo’n robot.”

Het was een lange, vermoeiende maar vooral zeer leerrijke ervaring!

Veel digipleasure
https://www.bettshow.com/