OneNote

Tijdens een ‘Redefine Learning’ conferentie in Oslo ontdekte Davy OneNote. Hiervoor zagen wij OneNote gewoon als een extra onderdeeltje van het Office pakket. Na dit inspirerend bezoek hebben we zelf OneNote wat meer bestudeerd. Hieruit bleek dat dit ‘onderdeeltje’ wel heel hard inzetbaar is in het onderwijs. De mogelijkheden zijn legio. Hieronder geven we jullie mee waarvoor wij OneNote gebruiken in onze lessen.

OneNote kan je in eerste instantie zien als de digitale versie van je krijtbord maar dan oneindig groot en in- en uitzoombaar. Aangezien een OneNote werkblad digitaal is, kan je hier de volgende les gewoon mee verder. Daarnaast kan je een bordschema ook gebruiken in een parallelle les of zelfs digitaal beschikbaar stellen aan je leerlingen.  Naast de voordelen van een krijtbord heb je ook de ‘digitale’ voordelen. Zo kan je een PowerPoint, een foto, een Excel-bestand, een link, enz… delen op jouw bord. Dit maakt jouw bordschema ineens veel interactiever.

 

OneNote biedt daarnaast ook nog tools aan die leerkrachten binnen hun eigen vakdomein naar hartenlust kunnen gebruiken. We maken een kleine oplijsting:

–         wiskunde: tekeningen omzetten naar vormen, handgeschreven wiskundefuncties omzetten naar een functie, functies uitrekenen of grafieken maken / laten zien…

–         taal: geluid / beeld opnemen en invoegen bv: spreekoefeningen, learningtools gebruiken zodat een tekst kan worden voorgelezen in verschillende talen, ingesproken tekst laten uittypen…

–         alle vakken: aanbod aan learningtools voor leerlingen met leerstoornissen, invoegen van links, presentaties, bestanden, extra oefeningen, enz…

In de afgelopen maanden hebben wij gemerkt dat de tool blijft groeien in mogelijkheden, efficiëntie en vooral in inzetbaarheid in onze lessen. We kunnen het gebruik niet meer wegdenken in de dagelijkse werking van onze lessen. Onze bordschema’s (= zelfgemaakt handboek) kunnen we elk moment aanpassen. We zijn niet afhankelijk van een uitgeverij. We kunnen onze bordschema’s up-to-date houden. In een snel veranderde maatschappij is OneNote voor ons een onontbeerlijke tool geworden binnen het onderwijs.

Geïnteresseerd om aan de slag te gaan. Klik op de onderstaande links voor meer praktische informatie en ga zelf aan het werk met de tool:

http://www.onenoteforteachers.com/ https://www.onenote.com/classnotebook https://www.onenote.com/learningtools