Plickers

Tijdens een pedagogische studiedag stelde Stijn Van Lokeren, docent onderswijstechnologie & ICT in Odisee Sint-Niklaas, de tool Plickers voor. Plikcers sprong bij ons onmiddellijk in het oog omdat je hiervoor weinig nodig hebt. Als de leerkracht beschikt over een smartphone en de kaartjes afdrukt, kan hij al onmiddellijk beginnen.

Met Plickers kan je m.b.v. een app op je IOS- of Android-apparaat en enkele kaartjes afgedrukt via je een bepaalde site een poll houden in de klas waarbij de antwoorden van de leerlingen onmiddellijk zichtbaar zijn in een grafiek.

Je maakt eerst een account aan op de website van Plickers. Via de app op je gsm, kan je dan de vragen aansturen. Elke leerling krijgt 1 kaartje met daarop een unieke afbeelding waarop ook 4 letters (A-B-C-D) staan. Leerlingen kunnen dus telkens kiezen uit maximaal 4 antwoorden. De leerkracht laat eerst de vraag en de verschillende antwoordmogelijkheden zien. De leerling houdt het kaartje omhoog waarbij ze het kaartje draaien in de richting van het juist antwoord. Als leerkracht scan je dan alle antwoorden in via de app op je gsm. De resultaten kan je onmiddellijk raadplegen en bespreken in de klas.

De tool kan je gebruiken om:

  • heel snel na te gaan of de leerlingen de les van de vorige dag hebben begrepen,
  • klasgesprekken op gang te brengen,
  • grote groepen leerlingen tegelijk te laten stemmen etc..
  • om een les in te leiden,
  • enz…

Afbeeldingsresultaat voor plickers

We merken op dat leerlingen het zeer fijn vinden om deze tool te gebruiken. Het speels element van de kaartjes en de onmiddellijke feedback spreekt hen enorm aan.  Je les wordt instant interactief.

Geïnspireerd om aan de slag te gaan? Klik op de onderstaande link voor meer praktische informatie en ga zelf aan het werk met de tool:

http://ict-idee.blogspot.be/2014/03/186-plickers-inscannen-omhooggehouden.html